Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Az MHT Borsodi Területi Szervezetének 2022. évi Víz Világnapi köszöntőjeTassonyi Annamária            Március 22. A Víz Világnapja

Tisztelt MHT Tag!

Tisztelt Kolléga!

Kedves Olvasó!

Köszöntöm a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete nevében!

Az ENSZ 1993-ban született döntése óta, minden év március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. A világméretű összefogás és megemlékezés célja az, hogy ezen a napon a víz kerüljön a gondolkodás középpontjába. A Víz Világnapja minden évben más és más szempontból igyekszik felhívni a figyelmet a víz jelentőségére. Az idei év kiemelt témája a felszín alatti vizek. Az ehhez kapcsolódó Víz Világnapi mottó pedig: "Felszín alatti vizek – láthatóvá tenni a láthatatlant."

Ahogy a korábbi évek mottóiban foglalt üzenetekkel, így az idei év szlogenjében megfogalmazott felhívással is könnyen azonosulni tud a magyar vízügyes ágazatban dolgozó, legyen az mérnök, tanár, kutató vagy éppen diák. Ugyanakkor nekünk, „vizes” szakembereknek egyéb komoly és felelősségteljes feladatunk is van: a mindenkori Víz Világnapi mottóhoz igazodó ismereteket és aktualitásokat nemcsak a szakma, de a mindennapi emberek felé is közvetítenünk kell. Utóbbit pedig a legközérthetőbb módon kell megtennünk.

Hazánkban az utóbbi évtized egyik legnagyobb kihívást jelentő szakmai területe a felszín alatti vizekkel való gazdálkodás helyzete. A témában közelmúltban született szakértői tanulmány [1] megállapításai a fenntartható vízgazdálkodást és a vízvédelmet egyaránt érintő, komoly problémákra hívják fel a figyelmet és fontos lépésekre ösztönzik a szakmát. Ilyen alapvető probléma, hogy Magyarország jelentős területein a felszín alatti víztesteket tekintve túlhasználat mutatkozik, ami negatív hatással van az ivóvízbázisok készleteire is. A túlhasználathoz igen nagymértékben járulnak hozzá az engedély nélkül fúrt kutak, melyekkel a becslések szerint a felszín alatti vizekből származó vízkivételek mintegy 20 %-a kerül kitermelésre. Ugyanakkor az engedély nélkül létesített, de a felhagyott kutak is komoly veszélyt jelentenek a felszín alatti vízhasználatok fenntarthatóságára. Felszín alatti vizeink megóvása érdekében közös összefogásra van szükség, hiszen a probléma megoldása valójában túlmutat a vizes szakmán: valamennyiünket érint.

Az idei évben a Víz Világnapjára – többek között - rendhagyó ünnepi szakmai kiadvánnyal készültünk, melynek célja, hogy kitekintést adjunk Északkelet-Magyarország, illetve kiemelten a Bükk-hegység vizes természeti kincseire, valamint a felszín alatti vízgazdálkodás térségben jellemző aktuális szakmai feladataira és elért eredményeire egyaránt.

A kiadvány első tanulmánya a „Bükki forrásból, bükki csapvizet” címet viseli. A víziközmű üzemeltető MIVÍZ Kft. tolmácsolásában megismerhetjük belőle a miskolci víztermelő karsztforrásokat és azokra települt vízműveket, Miskolc város ivóvízellátásnak történetét, valamint a Miskolctapolcai vízműben üzemeltetett ultraszűrési membrántechnológia eddigi tapasztalatait is.

A következő tanulmány az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. 4 megyét érintő, igen jelentős méretű szolgáltatási területének felszín alatti vízgazdálkodással összefüggő feladatait és tapasztalatait összegzi. Előbbieket az ivóvíztisztításra, vízszolgáltatásra és vízbázisvédelmi teendőkre is figyelemmel. Címe: „Felszín alatti vizeink, vízgazdálkodás”.

A harmadik tanulmány az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő távlati ivóvízbázisokkal, illetve az azokkal kapcsolatos szakmai feladatokkal foglalkozik. A távlati vízbázisok képezik az ország stratégiai ivóvíztartalékait, olyan felszín alatti láthatatlan kincsek, amelyek megőrzése és fenntartása a következő években is összetett feladatokat jelent majd a vízügyes ágazat számára.

A kiadványunkat záró tanulmány „A 30 éves bükki karsztvízszint észlelő rendszer (BKÉR) leghosszabb adatsorai által dokumentált változások, a változások okai 1992-2021 között” címmel íródott. A tanulmány a 30 éves jubileumi fennállását ünneplő bükki karsztvízszint észlelő rendszert mutatja be, és annak sokéves mérési adatsoraiból levonható tapasztalatokat, következtetéseket ismerteti rendkívül szemléletes módon. Kiemeli a monitoring rendszer további működtetésének szükségességét.

Kiadványunk összeállítása során törekedtünk arra, hogy a felszín alatti vizekkel kapcsolatos aktuális feladatokat és kihívásokat többféle szakmai szempontból is bemutassuk.

Bízom benne, hogy a vízgazdálkodás egy-egy területének részletesebb megismerése előremutató módon tudja segíteni a Víz Világnapi kiemelt témákban való együtt-gondolkodást és megoldáskeresést mindenki számára.

Kívánok az ünnepi kiadványunk olvasásához kellemes időtöltést!

A kiadvány teljes terjedelmében elérhető:
Letölthető kiadvány

Területi Szervezetünk az idei Víz Világnapja alkalmából - figyelemmel az előző évek kora tavaszi COVID tapasztalataira – ünnepi, jelenléti előadóülést nem szervez.

Kiemelt, ünnepi jelenléti nagyrendezvényt 2022 nyarán, az MHT Borsodi Területi Szervezete fennállásának 70 éves jubileumi évfordulója alkalmából tervezünk lebonyolítani.

Fenti ünnepi szakmai kiadványukkal, valamint a már megszokott ünnepi rendezvénysorozatunk többi eseményével kívánunk megemlékezni 2022 évben a Víz Világnapjáról.

Így, természetesen az idei évben sem maradhatnak el a hagyományőrző pályázataink, úgy, mint a XVI. Fotóposzter pályázat a Vízről, valamint az óvodásokat, általános és középiskolásokat célzó Rajz és makett, illetve Művészeti pályázatunk.

A pályázati felhívások megtalálhatók a oldalon.

Szeretettel várjuk a pályamunkákat kicsiktől, nagyoktól egyaránt!

Egészséges, éltető vizet mindenkinek!

Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete Tassonyi Annamária
a Magyar Hidrológiai Társaság
Borsodi Területi Szervezetének elnöke

Liebe P., Kumánovics Gy., Rózsa A., Szongoth G., Tahy Á., Szöllősi-Nagy A., Csiszár E., Pump J., Lénárt L. (2021): A kutakkal kapcsolatos problémák a felszín alatti vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás és a vízvédelem területén (körkép és kórkép), Vízügyi Közlemények, CIII. évfolyam, 2021. évi 2. füzet
Az Igazgatóság személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatása elérhető a linkre kattintva