Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Az MHT Borsodi Területi Szervezetének 2021. évi Víz Világnapi köszöntőjeTassonyi Annamária      Március 22. A Víz Világnapja

Tisztelt MHT Tag!

Tisztelt Kolléga!

Kedves Olvasó!

Köszöntöm a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete nevében!

A Víz Világnapja minden évben kiváló alkalmat teremt arra, hogy Szervezetünk részéről is felhívjuk a figyelmet az éltető vízkészlet megóvásának fontosságára, ami minden ember közös felelőssége is egyben. A víz a bolygónkon sokféle formában jelen van. Megtaláljuk a földfelszínen, a sarki jégtömegekben, a litoszférában, a légkörben és az élő szervezetekben egyaránt. A víz sejtjeink alkotó eleme, éltető közeg, de élettér is egyben. Létünk és életünk víz nélkül elképzelhetetlen.

Az ENSZ 1993-ban született döntése óta, minden év március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. A világméretű összefogás és megemlékezés célja az, hogy ezen a napon a víz kerüljön a gondolkodás középpontjába. A Víz Világnapja minden évben más és más szempontból igyekszik felhívni a víz jelentőségére a figyelmet. Az UNESCO és az UN-WATER ez évi kiemelt témája a víz értéke. Az ehhez kapcsolódó Víz Világnapi mottó: „A víz érték. Becsüld meg!”

Mondhatnánk úgy is, közös kincs, közös áldás, közös teher.

Bár a Földünk 2/3-át víz borítja, az összes vízből az édesvízkészlet aránya mindössze 2,5 %-ot tesz ki. Mivel ennek jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Ez viszonylag csekély mennyiséget jelent, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az édesvízkészlet és a lakónépesség területi eloszlása nem egyenletes. A Föld lakóinak mintegy 1/5-e vízhiányos területeken él, ahol olykor a mindennapi létezés is kihívást jelent. Más területeken a vizeket is elérő környezetszennyezés okoz komoly problémát, közegészségügyi kockázatokat is hordozva magában. A környezeti katasztrófák, az aszályok és árvizek élővilágot és társadalmat egyaránt érintő hatásairól nem is szólva. A világon évente 20 millió ember hal meg az ivóvíz által közvetített betegségekben, ebből 5 millió kisgyermek. Itt a Kárpát-medencében élve, a mindennapjainkban, magától értetődőnek vesszük az egészséges ivóvíz elérését: ha megnyitjuk a csapot, folyik a víz. De vajon belegondolunk-e abba, hogy majd’ mindenhez, amit fogyasztunk vagy viselünk, legyen az élelmiszer-, gyógyszer-, kozmetikumok előállítása, ruhanemű készítése stb. vízre van szükség? Sok vízre. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az ehhez szükséges vízkészlet egyelőre rendelkezésünkre áll. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy ez a készlet véges, egyéni és társadalmi szinten is megfelelő odafigyelést és gazdálkodást igényel. Felelősségteljes, környezettudatos hozzáállással, magánemberként is sokat tehetünk a vizeink megóvása érdekében.

Mindezeken túl, a víz meghatározó szerepe a relaxációs és szabadidős tevékenységeinkben, az amatőr és versenysportokban is vitathatatlan.

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete a Víz Világnapja alkalmából, immár 25 éve rendez a B.A.Z. Megyei Úszó Szövetséggel közösen nemzetközi szintű úszóversenyeket. A célunk kettős: a sport népszerűsítése mellett felhívni a figyelmet a víz mindennapi életünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepére is.

A 25. sportjubileumi évforduló megünneplésére – az úszóverseny lebonyolítása mellett - ebben az évben egy, a víz és a sport kapcsolatait vizsgáló tudományos előadóülés megvalósítását is terveztük, azonban azt a koronavírus járványhelyzetre tekintettel megszervezni már nem tudtuk. Helyette a március 22-i, Víz Világnapi ünnepi alkalomra „VÍZ ÉS A SPORT” címmel jubileumi kiadványt jelentetett meg Területi Szervezetünk, melyet tisztelettel ajánlok figyelmébe a Kedves Olvasónak!

A témakörhöz csokorba gyűjtött előadások és szakmai cikkek szándékaink szerint azonban továbbmutatnak és gondolkodásra ösztönöznek a víz és a sport világában egyaránt. Most pedig következzen egy kis tartalomajánló!

Hogyan is jutottunk el a 25 éves jubileumi évfordulóhoz és ehhez a kiadványhoz? A Víz Világnapi úszóverseny ötletéről, a kezdetekről, a versenyszervezés és lebonyolítás kihívásairól, örömteli pillanatairól, a verseny fejlődéséről, arról, hogy valójában mi motivál és miért csináljuk, mit szeretnénk mindezzel közvetíteni, a „Hogyan jutottunk el a Víz Világnap megemlékezésére rendezett úszóversenyek 25 éves jubileumához VÍZ ÉS A SPORT címmel” fényképes összefoglalónkból tájékozódhat a Tisztelt Olvasó.

A Sportért Felelős Államtitkárság köszöntőjét követően, a víz természeti értékével, a társadalomban betöltött szerepével kiadványunk „Víz, ember, társadalom” című írása foglalkozik. A víz és a sport találkozásáról, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának céljairól, valamint arról, miért tartják fontosnak, és hogyan támogatják Szervezetünk több mint két évtizede megrendezésre kerülő

Víz Világnapi Nemzetközi Úszóversenyét, „A víz bennünk és körülöttünk” témájú írás foglalkozik.

A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz fogyasztása. A víz egészségügyi szerepével kapcsolatos tanulmány „A víz élettani szerepe és jelentősége az egészségmegőrzésben” címet viseli.

Ha víz és sport, nem szabad elfeledkeznünk a víz gyógyterápiás célokra való felhasználásának lehetőségeiről sem, hiszen a sportsérülések tüneteinek enyhítésében, a szervezet (ön)regenerációs folyamatainak elősegítésében fontos szerep jut a személyre szabott fizioterápiának. A „Balneoterápia a sportfizioterápia szemszögéből” című szakmai értekezés a gyógyvizek alkalmazhatóságát és kedvező tapasztalatait elemzi.

A sport és a víz összefüggéseit megvizsgáljuk a versenyzők és edzők szemszögéből is, különös tekintettel a birkózó sportra, judora, öttusára, triatlonra, atlétikára, ökölvívásra és nem utolsó sorban az úszásra.

A víz jelentőségét különböző nézőpontok alapján kell és lehet mérlegelni. A víz értéke minden embernek mást és mást jelent, de közös törekvésként megfogalmazható, hogy sokkal víztudatosabban kell élnünk. Jobban odafigyelve a víznek, mint természeti erőforrásnak a fenntarthatóságára, a környezetünk védelmére. Hiszen mindannyian olyan világot szeretnénk, ahol a tiszta víz a következő generációk számára is rendelkezésre áll, az ahhoz való hozzáférés pedig mindenki számára alapvető jog.

Kívánok az ünnepi kiadványunk olvasásához kellemes időtöltést!

A kiadvány teljes terjedelmében elérhető:
Kiadvány

Természetesen az idei évben sem maradhatnak el a hagyományőrző pályázataink, úgy, mint a szintén jubileumát ünneplő XV. Fotóposzter pályázat a Vízről, valamint az óvodásokat, általános és középiskolásokat célzó Rajz és makett, illetve Művészeti pályázatunk.

A pályázati felhívások megtalálhatók a oldalon.

Szeretettel várjuk a pályamunkákat kicsiktől, nagyoktól egyaránt!

Egészséges, éltető vizet mindenkinek!

Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete Tassonyi Annamária
a Magyar Hidrológiai Társaság
Borsodi Területi Szervezetének elnöke
Az Igazgatóság személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatása elérhető a linkre kattintva

Észak-magyarországi Vízügyi Iigazgatóság
Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 46 516-600