Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Hírek, információk


2022. augusztus 25., csütörtök - Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_közlemény
A közlemény megtekintése

2022.08.25.

   


2022. augusztus 17., szerda - A hétvégétől az aszályhelyzet mérsékelt javulása valószínűsíthető

OVF_közlemény

Az előttünk álló hétvégére előrejelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket. Nagy tavainknak továbbra is jó a vízminősége, de az előttünk álló három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberek részéről is.

A közlemény megtekintése

2022.08.17.

   


2022. augusztus 12., péntek - Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_közlemény


Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik. Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

A közlemény megtekintése

2022.08.12.

   


2022. augusztus 9., kedd - 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_közlemény


Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

A közlemény megtekintése

2022.08.09.

   


2022. augusztus 5., péntek - Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_közlemény


Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

A közlemény megtekintése

2022.08.05.

   


2022. augusztus 2., kedd - Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

OVF_közlemény


A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

A közlemény megtekintése

2022.08.02.

   


2022. július 29., péntek - A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

OVF_közlemény


Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása.

A közlemény megtekintése

2022.07.29.

   


2022. július 26., kedd - A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

OVF_közlemény


A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

A közlemény megtekintése

2022.07.26.

   


2022. július 22., péntek - A vízügyes műszaki beavatkozások mellett a vízhasználók együttműködése is nélkülözhetetlen az aszályhelyzet kezeléséhez

OVF_közlemény


Elsődlegesen műszaki beavatkozásokat, a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) finomhangolását, valamint a felhasználókkal egyeztetett, ütemezett öntözési menetrend kialakítását végzi a vízügy Műszaki Irányító Törzse a drasztikusan megnövekedett vízigények kielégítése érdekében.

A közlemény megtekintése

2022.07.22.

   


2022. július 20., szerda - Súlyosbodik az aszály, a vízügy országosan összehangolja a vízhiány elleni készültséget

OVF_közlemény


Július 20. reggel 8 órától a vízhiány elleni védekezési készültség keretében megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT).

A közlemény megtekintése

2022.07.20.

   


További hírek, információk:

1   -2-   -3-   -4-   -5-  


Az Igazgatóság személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatása elérhető a linkre kattintva